Sir i vino - kombinacija iz raja

Sir i vino imaju mnogo zajedničkog - i jedno i drugo su proizvod fermentacije.

Laka, svetla vina idu uz mlade, blage i kremaste sireve, dok jaka vina idu uz tzv. tvrde i teške sireve. Zbog odnosa kiselina i masnoće, masni sirevi se bolje slažu uz bela vina sa više kiseline.

Kada su u pitanju sirevi intenzivnog ukusa i mirisa kao što su gorgonzola i rokfor, možete ih spojiti jedino uz specijalna, likerska i vrlo aromatična vina. Polutvrdi sirevi tipa edamer i gauda odlično se slažu sa belim vinima kao što su šardone, beli burgundac i rizling, dok tvrdi sirevi – grijer, parmezan ili čedar prosto „zahtevaju“ crvena vina.

Kombinacije za uživanje:

GAUDA je polutvrdi holandski sir od kravljeg mleka. U zavisnosti od perioda zrenja može biti od žute do narandžaste boje. Ovaj sir punog, bogatog ukusa, odlično ide uz Bordo, Merlot ili Pinot Noir.

EMENTALER je švajcarski sir od kravljeg mleka, žute boje, sa karakteristicnim rupama. Kako ima veoma karakterističan ukus – slatkasto-bademast uz njega se preporučuju bela vina.

GORGONZOLA je polutvrda do meka vrsta sira sa plemenitim plesnima. Aromatičan, jakog ukusa, ovaj sir se slaže sa crvenim vinima, slatkim belim vinima npr. Muskat ili suvim belim vinima kao što je Marsala.

PARMEZAN, čuveni tvrdi sir, odličan je u kombinaciji sa crvenim i crnim vinima Barbera, Merlo… Lako ide i uz penušava bela vina.

MOCARELA je svež, mekan sir blagog mirisa, intenzivnog ukusa koji se najbolje slaže uz suva bela vina, ali se može poslužiti i uz sveža, mlada crvena ili ružičasta vina.

RIKOTA (najsličniji rikoti kod nas su beli sitni mladi sir i tzv. „švapski“ sir) je sir neutralnog, blagog ukusa koji se upotrebljava u kulinarstvu za izradu pripremu predjela, jela i poslastica. Odlično se slaže uz delikatna i aromatična bela vina.


tekst preuzet sa: Gde i kad