10 zanimljivosti o Beogradu...

...koje možda niste znali!

Naša prestonica je jedna od najvažnijih poprišta istorijskih događaja.

Beograd je pretrpeo mnogobrojne ratove, osvajanja, bombardovanja, sukobe različitih naroda i religija u čijem središtu se nalaze mnoge zanimljivosti poznate malom broju Beograđana.

 1. U Beogradu i dan danas postoje ostaci antičkog grada.
  Savremeni Beograd počiva na mnogim ostacima nekada moćnog Singidunuma.
 2. Podzemne vode
  Na značajnom području Beograda procenjeno je da teče najmanje devet reka, potoka, a ima i nekoliko “živih” izvora. Jake struje podzemnih voda u prošlosti predstavljale su poseban izazov graditeljima mnogih zgrada u srcu naše prestonice.
 3. Pećina u centru grada
  Ispod crkve svetog Marka na Tašmajdanu nalazi se Šalitrena pećina odakle se još u rimsko doba vadio kamen koji je korišćen u različite svrhe a najčešće za pravljenje sarkofaga koji su kasnije iskopavani na različitim lokacijama u Beogradu.
 4. Dubine Rimskog bunara
  Rimski bunar jedna je od najvećih turističkih atrakcija za koju su vezane mnoge legende što ovu građevinu čini još interesantnijom. Do dna bunara i nazad vode 212 stepenika složenih u dve spirale tako da se oni koji silaze i oni koji se penju ne susreću i ne smetaju jedni drugima dok nose teške sudove sa vodom. Bunar je dubok 62 metra!
 5. Najveći centar masona
  Piramida, jedno od osnovnih obeležja masona nalazi se na mnogim fasadama, ali i na mnogim grobnicama. U obliku piramide je izgrađena grobnica Branislava Nušića, dok na grobnici Vojvode Mišića takođe postoji masonski simbol u vidu grane akacije koja ima izuzetno jaku simboličku vrednost kod masona.
 6. Prva kafana u Evropi
  Po rečima istoričara, prva kafana u Evropi otvorena je na Dorćolu je davne 1522. godine. U tom objektu služila se samo crna kafa, pa postoji pretpostavka da je reč “kafana” tako dobila naziv.
 7. Hrabrost
  Za vreme Drugog svetskog rata, Beograđanin Miladin Zarić je 20. oktobra 1944. godine sprečio Nemce da miniraju stari savski most. Herojski podvig je učinio da prilikom povlačenja Nemaca, ovo bude jedini veliki most u Evropi koji je izbegao rušenje.
 8. Prvi grafiti u Beogradu
  Sovjeti koji su tražili i deaktivirali mine koje su ostale nakon povlačenja nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, bezbedne objekte su obeležavali oznakom “provereno min net”, što se smatra začetkom grafita u Beogradu.
  Drugi, potencijalno opasni objekti su u to doba bili zazidavani, pa je na taj način ostalo dosta tajni i neistraženih gradskih priča.
 9. Najveća pravoslavna građevina na Balkanu
  Hram Svetog Save na Vračaru jedan je od najpoznatijih simbola Beograda. Ukupna visina Hrama iznosi 82 metra, kupola mu je visine 70 metara i ima pozlaćeni krst od 12 metara, čime zauzima status najveće pravoslavne građevine na Balkanu.
 10. Beograd u video igrama
  Beograd se pojavljuje u popularnoj računarskoj video igri “Battlefield 2142.” koju pravi EA Games. Teren na kome se igra je mapa Beograda i predstavlja Evropsku uniju koja se bori protiv pan-azijskih jedinica nakon velikog futurističkog ledenog doba.
  U igri Half-Life 2, zgrada Narodne skupštine Republike Srbije je adaptirana u grad Siti 17 u kojem se odigrava radnja ove igre. Zgrada se u igri zove Overvoč neksus. Takođe, spomenik Knezu Mihailu Obrenoviću se pojavljuje u istoj igri.

tekst preuzet sa: Gde i kad